Maak bewegen een feest voor elke hond

Voor iedere hond is beweging een zeer belangrijk onderdeel van een gezond leven. Door voldoende te bewegen blijven de spieren soepel, de conditie op peil en voorkom je overgewicht. Ook wanneer een hond last heeft van zijn gewrichten is blijven bewegen zeer belangrijk. Door de spieren sterk te maken, wordt de belasting van de gewrichten beter opgevangen en vormen de spieren een beschermende laag rondom de gewrichten.

Bewegen leuk maken

Afhankelijk van leeftijd, conditie, ras, behoefte en eventuele lichamelijke beperkingen moet er worden gekeken welke activiteiten geschikt zijn. Tot de meest toegankelijke activiteiten behoren bijvoorbeeld wandelen, joggen en zwemmen. Zwemmen is een activiteit die de spieren versterkt, maar ook het minst belastend is voor de gewrichten. Doordat er geen druk van het gewicht op de gewrichten staat en de hond bijna gewichtloos is, zal deze zich vrijer en soepeler kunnen bewegen dan met een activiteit op het land. Wanneer de hond (ernstige) gewrichtsklachten heeft, is het aan te raden aan om alle activiteiten met de dierenarts te bespreken voor ermee gestart wordt. 
Hebben jouw klanten een zeer actieve hond en zijn zij op zoek naar een sportactiviteit om samen te gaan doen, dan zijn activiteiten als fietsen, skaten, hardlopen en/of behendigheid leuke dingen met de hond te ondernemen. Van der Meer heeft voor de diverse activiteiten allerlei benodigdheden, bijvoorbeeld springers voor aan de fiets, een joggingbelt voor het hardlopen of diverse hordesets om zelf aan de slag te gaan. Heeft jouw klant het liever meer professioneel of competitief? Kijk dan bijvoorbeeld eens voor een bikejoring-, canicross- of agilityvereniging.

Samen dergelijke activiteiten ondernemen versterkt bovendien de band tussen hond en baas. Wanneer jouw klant met de hond graag mee gaat doen aan zwaardere activiteiten, vraagt dit echter ook om extra verzorging, niet alleen in de vorm van voldoende rust, maar ook door middel van energierijke voeding en supplementen, waarover in het volgende hoofdstuk meer.

Bewegen leuk houden: soepele spieren en gewrichten

Wanneer je graag wandelt, sport of andere leuke activiteiten met jouw hond doet, is het natuurlijk belangrijk dat dit soepel en met zo min mogelijk belemmeringen gaat. Lichamelijke klachten kunnen de activiteiten beperken of zelfs onmogelijk maken. Gewrichts-, en spierproblemen kunnen in alle leeftijdscategorieën en levensfases voorkomen. Aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld Heup- of elleboogdysplasie, Patella Luxatie etc), slijtage/ouderdom (oseoartritis), trauma (bijvoorbeeld door een aanrijding), overgewicht of groeipijn (Enostotis) maar ook overbelasting kunnen erg belastend zijn en het bewegen pijnlijk en zwaar maken.

Per soort spier- of gewrichtsprobleem zijn er behandelingen die, in overleg met de dierenarts, gestart zouden kunnen worden. In het uiterste geval kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld een operatie, hydrotherapie, pijnstilling en/of dieet. Naast deze behandelingen zijn er echter ook diverse supplementen ter ondersteuning van de spieren en/of gewrichten, die problemen kunnen helpen verminderen of het ontstaan ervan kunnen vertragen. Producten met ingrediënten als glucosamine, chondroïtine, MSM, collageen, duivelsklauw of rozenbottel, kunnen bijdragen bij de aanmaak van kraakbeen, synovia (gewrichtsvloeistof) en collegaan. Ook helpen deze ingrediënten bij het remmen van ontstekingen. Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen zijn Primeval Gelatinaat, Beaphar Glucosamine tabletten, Puur Muscle Mass, de Dierendrogist Artrose-capsules en Litopet. Het heeft altijd de voorkeur voor het starten van supplementen te overleggen met de dierenarts.

Een andere aanrader die geen dierenartsoverleg behoeft, is een orthopedisch kussen, mand of ligbed. Deze bevat namelijk memoryfoam, wat zich naar de vorm van de hond vormt en daardoor de spieren en gewrichten ontlast. Met name oudere honden en (zeer) grote honden kunnen hier zeker baat bij hebben. Memory foam bedden zijn tegenwoordig zowel als mand als kussen verkrijgbaar, en in diverse mooie uitvoeringen die al lang niet alleen meer praktisch zijn. Merken als Trixie bieden hierin een groot aanbod in in alle stijlen en modellen.