De geschiedenis van Van der meer

Van der Meer is van oorsprong een Rotterdams familiebedrijf dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot één van de marktleiders op het gebied van dierbenodigdheden.

Van der Meer is ontstaan halverwege de twintigste eeuw. In 1960 begonnen de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf, de heer en mevrouw Van der Meer, met de verkoop van potgrond en turfmolm. Turfmolm werd gebruikt als kattenbakvulling en werd verpakt en bezorgd bij drogisten, bloemisten en dierenspeciaalzaken in Rotterdam en Den Haag.
Niet veel later werd de eerste winkel in dierbenodigdheden geopend, in Rotterdam. Deze winkel bevond zich aan de Mathenesserstraat. Later kocht het echtpaar Van der Meer naast hun winkel in Spangen een vleesfabriek in Schiedam. Hier werden vleesbrokjes in plastic zakjes verpakt en ingevroren. Zo ontstond één van de eerste diepvriesproducten voor het huisdier.

Helaas moest de winkel aan de Mathenesserstraat omstreeks 1990 sluiten in verband met andere bestemmingsplannen van de wijk, die gedeeltelijk gesloopt werd. De winkel moest verhuizen en dit was voor de heer Van der Meer senior een mooi moment om het bedrijf over te dragen aan zijn twee zonen, Rick en Fred. In de Spaanse Polder in Rotterdam begonnen zij een zelfbedieningsgroothandel in dierbenodigdheden. Het bedrijf groeide echter al snel uit zijn jasje en moest tien jaar later opnieuw verhuizen. Dit keer werd gekozen voor het huidige pand aan de Hongkongstraat in Rotterdam Noord West.