Rustig eten is gezond eten!

Veel honden zijn echte lekkerbekken. Het dagelijkse voer wordt vaak binnen enkele seconden naar binnen geschrokt. Dit brengt nare gezondheidsrisico’s met zich mee, en daarom besteden wij in deze blog aandacht aan de juiste hulpmiddelen om schrokken te helpen verminderen.

Waarom schrokt een hond? Snel willen eten is vaak een combinatie van instinct en eerdere ervaringen van de hond. In het wild, bijvoorbeeld, moet de hond zijn eigen maaltijd opeisen en deze snel opeten om te voorkomen dat deze door andere roofdieren wordt ingepikt. Combineer dit met opgroeiende honden die vaak met meerdere pups moeten strijden om een plekje bij de moeder, of dieren in opvangen en asiels die maar weinig stimuli hebben naast eten, en zo ontstaat er al gauw schrokgedrag tijdens het eten.

Schrokken kan diverse nare gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Snel eten zorgt er namelijk voor dat de brokken niet goed gekauwd worden. Deze worden hierdoor in een grote hoeveelheid en ongekauwd doorgeslikt, wat een zware belasting is voor de spijsvertering. Dit is een risico bij grotere rassen omdat zij meer kans hebben op een maagtorsie, maar komt ook het systeem van kleine en middelgrote honden niet ten goede. Het feit dat de hond vaak meer lucht inslikt tijdens het schrokken, zorgt bovendien voor meer winderigheid. Daarnaast missen schrokkende honden een stukje natuurlijke gebitsverzorging: kauwen zorgt er normaal voor dat het voer langs de tanden wrijft en deze hiermee ontdaan worden van bacteriën en tandplak. Gebrekkig kauwen zorgt hierdoor voor een verhoogde kans op tandsteen. Ook hebben schrokkende honden eerder overgewicht: de hond eet zijn voer zo snel op dat hij geen ‘vol’ gevoel krijgt. Hierdoor eten schrokkende honden vaak meer dan nodig, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig zijn er diverse manieren om schrokgedrag te verminderen. Hoe ondersteunen jouw klanten gezonder eetgedrag van hun hond? Het bekendste is misschien wel de anti-schrokbak. Het principe van de anti-schrokbak, ook wel slowfeeder genaamd, is dat een patroon van uitsteeksels of vormen op de bodem van de bak zorgt dat de brokken moeilijker te pakken zijn. Dit zorgt ervoor dat de hond meer moeite moet doen om zijn voer te pakken te krijgen, waardoor er langzamer gegeten wordt.

Een goed voorbeeld is de Slow Feed voerbak van Trixie, waarbij de hond om de uitsteeksels in de voerbak heen moet eten en zo langer bezig is met zijn voer. Maak je het graag nog moeilijker, dan kies je voor bijvoorbeeld de Slow-Bowl feeder. Deze voerbak zorgt er door de ribbels en gleuven voor dat de hond kan ‘jagen’ op zijn voer en eten zo een uitdagende bezigheid wordt. In plaats van een voerbak kun je ook kiezen voor een voedermat, zoals de Slow Feed voedermat van Trixie. Deze is gemaakt van siliconen en zorgt door de ingewikkelde vormen waartussen het voer verdwijnt voor langdurige afleiding. De mat is vaatwasserbestendig en daardoor geschikt voor droog- én natvoer!

Jouw klanten maken nog meer een spel van de maaltijd met het juiste voerspeelgoed. Met name KONG heeft hier de perfecte artikelen voor. Bekend is natuurlijk de klassieke KONG, waarin naast snacks en lekkernijen natuurlijk ook gewoon de dagelijkse brokken gestopt kunnen worden voor langdurig eet- en speelplezier. De rubberen KONG stimuleert zo langzaam eten, activiteit en gaat verveling tegen.
Maar dat is niet alles, want ook kun je bij KONG kiezen voor bijvoorbeeld de Bamboo Feeder Ball. Deze voerbal heeft een stevige bamboe buitenkant en diverse openingen waardoor er op onvoorspelbare wijze voer naar buiten komt wanneer er met de bal gerold wordt. Dit zorgt ervoor dat de hond actief én langdurig bezig is met het verkrijgen van zijn maaltijd. Door deze activiteit wordt er langzamer gegeten en worden honden met overgewicht gestimuleerd om meer te bewegen. Voor nog meer uitdaging kun je ook kiezen voor de Bamboo Feeder Dumbbel, voerspeelgoed in de vorm van een dumbell.

Hebben jouw klanten liever een voeritem dat niet door het hele huis rolt, kijk dan eens naar de Tiltz en de Wobbler. De Tiltz is een kunststof schaal die heen en weer gewiebeld moet worden om het voer uit de openingen te krijgen, verkrijgbaar in twee maten. De Wobbler is een wiebelende voerdispenser in de bekende KONG-vorm: de Wobbler heeft aan één zijde een opening en door de Wobbler heen en weer te wiebelen, te schuiven en te gooien laat het voerspeelgoed geleidelijk brokjes los. Dit zorgt voor een lichamelijke en mentale uitdaging, langzamer eten en voorkomt verveling. De Wobbler is ook verkrijbaar is een variant voor katten!

Kijk snel in onze webshop of in de groothandel welke artikelen jij jouw klanten kunt bieden om hun hond te helpen meer te genieten van hun dagelijkse maal en een betere gezondheid!