Waarom de natuur welkom mag zijn in elke tuin

Sommige mensen vinden het heerlijk, andere mensen gruwen ervan: insecten in de tuin. Sommige insecten zijn echter heel belangrijk voor de natuur en een aanwinst voor jouw tuin, waar je andere liever vermijdt, vooral als je huisdieren hebt. In deze blog bespreken wij hoe de juiste insecten kunt aantrekken en ongewenste gasten juist kunt weren.

Welkome gasten

Je had het vast wel eens gehoord: insecten zoals vlinders en bijen zijn essentieel voor de natuur. Zij bestuiven bomen en struiken, die onontbeerlijk zijn voor de productie van vruchten en zaden en daarmee de ontwikkeling van nieuwe planten. En die zijn hard nodig voor het behoud van de planeet! Ook zorgen bijen voor maar liefst 70% van alle voedselgewassen op de wereld. Zonder insecten dus geen koffie, appels of aardbeien meer.
Overal ter wereld wordt zorgwekkende insectensterfte waargenomen.  Zowel honingbijen als de verschillende soorten wilde bijen en andere insecten als vlinders verminderen in aantallen. Dit komt voornamelijk door een tekort aan voedsel. Natuur wordt meer en meer gebruikt als landbouwgrond en tuinen bestaan steeds meer uit bestrating en minder uit groen, waardoor de planten en bloemen die de insecten nodig hebben verdwijnen en er niet genoeg voedsel te vinden is.

Dat minder gebrek aan groen is gelijk één van de oplossingen om jouw tuin insect-vriendelijker te maken. Ga in plaats van voor een volledig bestrate tuin met enkel een strookje gras, voor een tuin met meer bloemen en planten. Hoe weelderiger, hoe beter! Bijen zijn bijvoorbeeld gek op Botanische krokus, zenegroen, ooiversbek, lavendel, duifkruid, rozen en wilde marjolein, vlinders op aster, hemelsleutel, ezelsoor, koninginnekruid en natuurlijk vlinderstruiken. Het mooie is dat bijvoorbeeld lavendel tegelijk een nare geur heeft voor wespen, bij veel mensen geen favoriet, en deze daarmee ook verjaagd. Laat de natuur dus  zijn gang gaan, snoei niet te veel en laat ook onkruid groeien. Insecten zijn bijvoorbeeld ook dol op brandnetels: vlinders zetten hier hun eitjes op af. Ook hout en plantafval mag je gerust laten liggen. Gebruik verder geen chemische bestrijdingsmiddelen en waardeer álle insecten. Luizen en mieren, bijvoorbeeld, zijn weer voeding voor lieveheersbeestjes en vlinders en hun aanwezigheid in jouw tuin zorgt dus voor veel meer leven en diversiteit. Kortom, laat de natuur zijn gang gaan in jouw tuin.

Wil je de natuur een handje helpen, dan is een insectenhotel een uitkomst. Insectenhotels zijn, zoals het woord al zegt, houten ‘hotels’ voor verschillende soorten insecten. Holle takken zijn bijvoorbeeld nestplaatsen voor solitaire bijen, dennenappels bieden plaats aan lieveheersbeestjes en houten buisjes dienen als overwinterplaats voor vlinders. Je kunt kiezen voor hotels waarin al deze elementen gecombineerd zijn, maar ook steeds meer voor hotels die speciaal ontworpen zijn voor alleen bijen of vlinders. Het mooiste is als je in de buurt van het insectenhotel bloemen met stuifmeel hebt, zodat de bijen bij hun eitjes een klompje stuifmeel kunnen leggen.
Plaats het bijenhotel bij voorkeur op een plek waar een paar uur per dag zon is, met name in de ochtend: insecten warmen hier graag in op. Ook is het mooi als het insectenhotel hangt op een plek uit de wind. Verplaats het daarnaast niet in de winter, maak het niet schoon en behandel het niet met verf en lak: dit gebeurt in de natuur immers ook niet.

Ongenode gasten

Ook zijn er insecten die jij liever weert uit je tuin, vooral als je huisdieren hebt.

Een groot gevaar voor konijnenbaasjes zijn bijvoorbeeld vliegen. Vliegen, vooral de groene vleesvlieg, kunnen myasis veroorzaken bij het konijnen, een ziekte met een vaak fatale afloop. De vlieg zoekt konijnen op die last hebben van plakpoep of urinebrand, en legt eitjes op de geïrriteerde huid. Wanneer de eitjes uitkomen, vreten de maden de geïrriteerde huid aan, met alle gevolgen van dien.
Een uitstekende hygiëne is belangrijk voor het weren van vliegen uit de konijnenren. Dit betekent een hok dat regelmatig verschoond wordt en een konijn met een schone vacht. Plakpoep wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd dieet, waarbij het konijn te weinig hooi en te veel biks krijgt. Hierdoor zit het zo vol of is het zo dik dat het de blindedarmkeutels niet meer opeet en deze aan de vacht blijven plakken. Heeft het konijn veel last van plakpoep, herevalueer het dieet of bespreek het probleem met de dierenarts. En wil je extra bescherming, kies dan voor een anti-myasis spray, zoals die van Beaphar. Deze spray bevat Ivermectine, wat de eitjes van de vliegen doodt wanneer zij ermee in aanraking komen. De vliegen worden echter niet gedood, dus dergelijke sprays zijn nooit een vervanging voor hygiëne en een gezond dieet!

Ook teken zijn dieren die je liever niet in de buurt van jouw dier aantreft. Maar waar bloemen en planten zijn, zijn ook teken. Dat hoeft dus niet alleen in het bos te zijn, maar ook op speelplaatsen of in de tuin! Teken komen voor in de natuur en zijn nu eenmaal niet te vermijden, wel is het mogelijk jouw dier en jezelf hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Sommige anti-vlooienmiddelen, zoals druppels en vlooienbanden, beschermen het dier ook tegen teken. Deze middelen verspreiden een stof over de huid van het dier, dat giftig is voor teken wanneer zij hiermee in contact komen. Beschermt jouw vlooienbestrijding niet tegen teken, of wil je extra zekerheid, kies dan door bestrijding met ultrasone geluidsvolgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van Tickless, een klein apparaatje dat ultrasone geluidsgolven uitzend die teken desoriënteren. Omdat dit niet prettig is voor de teek, zal deze uit de buurt van de drager blijven zonder dat hier chemische middelen voor nodig zijn. Hierdoor is Tickless ook geschikt voor zwangere, oudere en zieke dieren, én voor mensen!