Veilig op vakantie met je viervoeter

De vakantieperiode nadert met rasse schreden. Een heerlijk vooruitzicht, natuurlijk extra leuk als jouw trouwe viervoeter ook mee kan op vakantie! In deze blog bespreken we alles wat er nodig is om jouw hond of kat veilig mee te nemen op vakantie, zodat het hele gezin onbezorgd van de reis kan genieten.

Een vakantie begint natuurlijk bij transport. Gaat jouw dier mee met de auto? Honden kunnen in de auto veilig mee op de achterbank of in de laadruimte. Zorg hierbij altijd voor voldoende veiligheid: een dier dat los op de achterbank zit of door de hele ruimte beweegt is in het verkeer niet veilig. Voor honden die meereizen op de achterbank is een autotuig met geschikte gordel daarom onontbeerlijk. Deze tuigjes zijn speciaal gemaakt voor onderweg en bevatten een aansluiting die je als gordel in de houder kunt klikken. Combineer eventueel met een autodeken of een net dat de ruimte naar de voorstoelen afzet. Natuurlijk kan de hond ook achterin de kofferbak mee: hiervoor kies je of voor een hondenrek dat de kofferbakruimte afscheidt van de achterstoelen. Voor nog meer veiligheid zijn er transportboxen speciaal voor in de laadruimte. En is de hond slecht ter been en is regelmatig tussenstops maken nodig? Maak de set dan compleet met een looprek dat de hond helpt de auto in en uit te komen. Deze zijn tegewoordig veelal in te klappen en daardoor ruimtebesparend mee te nemen.

Neem je een ander dier mee op vakantie, zoals een kat, vogel of ander klein huisdier? Zorg dan altijd voor een geschikte transportbox voor onderweg. Hoe rustig een dier ook is, door het risico op ongelukken is het nooit veilig om het dier los in de auto te laten. Een dier draagt geen gordel en in het geval van een aanrijding wordt het door de hele auto gegooid, met alle gevolgen van dien. Kies dus voor een transportbox op maat voor elk meereizend dier. Ook een must als je met het vliegtuig gaat: luchtvaartmaatschappijen accepteren doorgaans alleen IATA-transportboxen, waarbij de onder- en bovenkant aan elkaar vastgeschroeft kunnen worden. Vraag van tevoren altijd informatie bij jouw luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en de toegestane afmetingen van de transportbox.

Ben je eenmaal op plaats van bestemming en is jouw hond gewend aan een bench of eigen plekje? Kijk dan eens naar een mobiele (soft)bench. Deze benches zijn gemaakt van stevige stof, waardoor ze heel eenvoudig op te vouwen zijn. Ook zijn ze lichtgewicht waardoor ze ideaal zijn om mee op reis te nemen.
Blijft jouw dier op vakantie liever buiten, zorg dan dat hij of zij niet verdwaalt, bijvoorbeeld door middel van een aanlegspiraal. Deze ijzeren pinnen zijn eenvoudig in de grond te prikken, op de camping of in de tuin van het vakantiehuisje, waarna de hond eraan vastgelegd kan worden met een lange lijn. Dit geeft de hond meer bewegingsvrijheid zonder dat de eigenaar het risico loopt het dier kwijt te raken.

Vooral op warme dagen is natuurlijk eten en vooral drinken onderweg ook van levensbelang. Vooral tijdens warme dagen is een speciale drinkfles onontbeerlijk. Deze handige flessen bestaan uit een waterreservoir met geïntegreerde drinkbak om het water in aan te bieden. Van het bekende merk KONG zijn er zelfs flessen met thermo-functie, die het water onderweg ook nog eens heerlijk koel houden. Wil je nog completer op pad, voeg dan opvouwbare voer- en drinkbakken toe aan jouw reisuitrusting, of een complete reistas met voerbakken, zoals die van KONG. Deze zijn gemaakt van rubber of waterdicht gevoerd materiaal, en vaak heel klein op te vouwen om overal mee op pad te kunnen. 

Ongelukjes zitten in een klein hoekje: ga je op avontuur, zorg dan ook altijd voor een EHBO-kit voor jouw dier. EHBO-kits bestaan doorgaans uit handige items zoals pincetten, scharen, ontsmettingsmaterialen en verband. Onmisbaar als jouw dier een keer ergens in verstrikt raakt, een doorn heeft of zich snijdt aan bijvoorbeeld kiezels of takken. Maak elke set compleet met een tekentang: teken dienen altijd zo snel en veilig mogelijk verwijderd te worden om gezondheidsrisico’s op lange en korte termijn te voorkomen. Zo zorg je voor een onbezorgde en veilige vakantie voor iedereen!