Aandacht voor teken tijdens de Week van de Teek

Van 25 tot 29 april is het de week van de teek! Veel van jouw klanten hebben waarschijnlijk wel eens te maken gehad met deze spinachtige beestjes. In deze blog lees je alles over teken, waarom deze zo gevaarlijk zijn en wat jouw klanten kunnen doen om teken te voorkomen.

Wat is een teek?

Wat is een teek eigenlijk precies? Teken zijn geleedpotige parasieten uit de klasse van spinachtigen, die verwant zijn aan mijten. Ze  hebben een kopborststuk en achterlijf en acht pootjes. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren, zoals zoogdieren, vogels en reptielen. Ze bijten zich vast in de huid, drinken het bloed van de gastheer en laten zich vallen wanneer ze verzadigd zijn.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen teken niet alleen in het bos voor. Teken zitten ook in struikgewas, in het riet en op grassprieten. Dit betekent dat je teken ook kunt vinden in de tuin en op speelplaatsen. Ze detecteren mogelijke gastheren door lichaamswarmte en geur. Huisdieren kunnen teken dus ook gewoon in de buurt van hun vertrouwde omgeving oplopen!
In tegenstelling tot vroeger, toen er nog echt koude winters waren, zijn teken nu bijna het gehele jaar rond wel aanwezig. Teken kunnen ook koudere temperaturen overleven met een winterslaap en worden bij temperaturen boven de zeven graden weer actief. Teken zijn vooral actief in het voor- en najaar en dus komen de meeste tekenbeten voor tussen maart en oktober. Als het echter vroeg en lang warm blijft, kan de teek dus het gehele jaar actief zijn!

Het gevaar van teken

Teken zijn vaak besmet met ziekteverwekkers die zij kunnen opnemen en afgeven wanneer zij zich vastbijten in hun gastheer. De teek kan ziektes op zowel mens als dier overbrengen. Een bekend voorbeeld is de ziekte van Lyme die door een bacterie wordt overgebracht. Ook kunnen teken besmetten met een virus dat tot hersen(vlies)ontsteking kan leiden (TBE), én kan de teek babesiose, de afbraak van rode bloedcellen bij de hond, en bacteriële infecties als ehrlichiose en anaplasmose veroorzaken bij honden en paarden. Doorgaans is de kans klein dat de teek ziektes overbrengt als hij binnen 24 uur verwijderd wordt, maar dit is geen garantie: er zijn gevallen bekend waarin de teek de ziekteverwekkers al binnen 18 uur had overgedragen.

Beter voorkomen dan genezen

Voorkomen is dus beter dan genezen, maar hoe doe je dat het beste? Het gemakkelijkste is het gebruik van preventieve spot-on druppels of een vlooien- en tekenband. Beide middelen werken door middel van een actieve stof, zoals permethrine of imidacloprid, die de teken doodt wanneer zij ermee in contact komen, vaak gecombineerd met vlooienafweer. De stof wordt respectievelijk tussen de schouderbladen op de huid gedruppeld, of geleidelijk aan de vacht afgegeven door de vlooien- en tekenband. De stof verspreidt zich over het gehele lichaam, waardoor de teek er overal mee in contact komt en zo effectief bestreden wordt. De werkzaamheid van de pipet is doorgaans drie tot vier weken, een vlooienband kan gedurende zes tot zeven maanden effectief gebruikt worden.
Beiden hebben voor- en nadelen. Bij de pipet is het niet nodig dat het dier gedurende lange periode een band om de hals draagt. De band werkt echter langer, en is gemakkelijker te verwijderen in gevallen van irritatie. Meestal zijn de stoffen binnen 48 uur na het verwijderen van de band uitgewerkt. Let wel op dat de werking van een band minder kan zijn bij honden met een hele lange of volle vacht: dan is het beter om voor pipetten of andere middelen kiezen.

 

Ultrasone geluidsgolven

Wat zijn andere middelen indien de klant niet wil kiezen voor pipetten of banden? Teken zijn ook te verjagen met ultrasone geluidsgolven. Deze ultrasone geluidsgolven desoriënteren de teek, waardoor de beestjes niet bij de bron in de buurt komen. Een gemakkelijk mee te dragen apparaatje dat deze ultrasone geluidsgolven produceert is bijvoorbeeld de Tickless. Dit kleine apparaatje is gemakkelijk aan bijvoorbeeld de halsband of het tuig te bevestigen, en te dragen door zowel dieren als mensen. Hierdoor is de drager beschermd tegen teken. Tickless verspreidt geen giftige stoffen en is daardoor ook te dragen door jonge, oude, drachtige of zieke dieren.

Toch een teek

Welk middel de klant wel of niet gebruikt, het blijft altijd zaak het dier regelmatig te controleren om zo teken tijdig op te sporen. Indien het dier toch een teek oploopt, vind je deze vaak in huidplooien, maar ook kunnen ze zich gewoon op de poten of borst vastbijten. De teek dient altijd zo spoedig mogelijk verwijderd te worden! Dit kan veilig met een speciale tekentang of tekenpen. Gebruik nooit alcohol, jodium of olie om de teek te irriteren; dit kan juist averechts werken! Het is belangrijk de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet te pakken, bij voorkeur bij de kop, en hem er langzaam uit te trekken. Houd de tang of pen evenwijdig aan de huid en draai niet! Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de tekentang indien je een ander type tang gebruikt. Is de teek verwijderd, ontsmet het wondje dan met bijvoorbeeld jodium of alcohol.
Zit de teek vermoedelijk langer dan 24 uur in de huid? Raadpleeg dan altijd een arts.