Puzzelen, ook voor viervoeters!

Misschien had je het al eens gehoord; puzzels voor dieren zijn een hit! Of je nu een hond, kat, konijn of vogel hebt; puzzelen is al lang niet meer enkel een voorrecht voor mensen. Puzzelen heeft namelijk ook veel positieve effecten op jouw dier. In deze blog bespreken we waarom jouw dier ook aan het puzzelen moet!

Puzzels voor dieren zien er natuurlijk anders uit dan we gewend zijn van puzzels voor mensen. De voornaamste reden is dat het beloningseffect bij puzzels voor dieren belangrijk is. Beloond worden met snacks of voer maakt puzzelen immers leuk voor jouw viervoeter. Dit verklaart ook gelijk de opzet van de meeste dierenpuzzels, ook wel intelligentiespellen genoemd. De spellen bestaan uit ‘puzzelstukken’, doorgaans in de vorm van schuifjes, kegeltjes en klepjes, die moeten worden geopend of verwijderd om bij een beloning te komen die eronder te vinden is. De puzzels bestaan daartoe vaak uit veel draaiende, verwijderbare of openklappende delen en zijn gemaakt van materialen die gemakkelijk af te nemen zijn. Zo kun je ook semi-moist- of liksnacks gebruiken.

Waarom zijn deze spellen en puzzels zo populair? Het spelen met intelligentiespellen heeft voor huisdieren veel voordelen. In de natuur zijn honden, katten en konijnen urenlang bezig met het zoeken naar voedsel. In huiselijke setting is twee keer per dag een hand voer aangeboden krijgen in een voerbak natuurlijk een stuk minder uitdagend. Om het natuurlijke fourageergedrag een beetje na te bootsen, biedt je jouw voer snacks of zelfs zijn dagelijkse voer aan in een puzzel of intelligentiespel.

Hiermee wordt het dier uitgedaagd actief lichamelijk én mentaal bezig te zijn om de puzzel op te lossen om bij zijn beloning of voer te komen. Het dier moet de constructie van de puzzel begrijpen, problemen oplossen en snuit en nagels gebruiken om tot zijn beloning te komen. Dit geeft het dier tegelijk de gelegenheid even geheel te focussen op een natuurlijke bezigheid, namelijk het zoeken naar voer. Hierdoor wordt de aandacht afgeleid van angsten, onzekerheid en verveling. Dit maakt dergelijke spellen ook ideaal voor dieren die zichzelf een tijdlang moeten bezig houden, omdat de baas bijvoorbeeld vanuit huis aan het werk is, of dieren die angstig zijn of zich snel vervelen. Ook kan voer aanbieden uit puzzels schrokken helpen verminderen. Dieren die hun eten naar binnen schrokken, hebben vaak problemen met de maag en darmen omdat het eten te snel achter elkaar opgegeten wordt. Een puzzel zorgt ervoor dat jouw dier langer bezig is met eten, waardoor het voer gelijkmatiger wordt opgegeten. Dit komt ook de spijsvertering ten goede.

Tot slot helpen puzzels ook de onderlinge band versterken. Veel spellen zijn gemaakt om samen met jouw dier te spelen; vooral in het begin zal het dier jouw hulp nodig hebben te begrijpen hoe de puzzel opgelost moet worden. Het samen ondernemen van deze activiteit, met een beloning als gevolg, zorgt voor een positieve ervaring van mens en dier en helpt de onderlinge band te versterken.

Alleen voordelen dus, maar een puzzel kiezen, hoe doe je dat dan? Keuze in intelligentiespellen is er inmiddels gelukkig genoeg! Heb je een hond, een kat of zelfs een konijn? Voor al deze viervoeters is er iets te vinden! Bekende, populaire merken zijn Holt Games, Trixie en Nina Ottoson, die spellen in veel verschillende soorten en maten aanbieden. De meeste spellen zijn gelabeled met een bepaald niveau. Het niveau van het spel geeft de moeilijkheidsgraad aan; hoe hoger het cijfer, hoe moeilijker de puzzel op te lossen. Als jij en jouw dier net beginnen met spellen spelen, is het aan te raden om met een laag niveau te beginnen om puzzelen gewoon te worden en frustratie te voorkomen. Als het beter en sneller gaat, kun je steeds een nieuwe omhoog. Kijk bij het kiezen van een spel ook naar het formaat en uiteraard de natuurlijke vaardigheden van jouw dier. Sommige spellen hebben onderdelen die moet worden omgegooid, moeten worden gedraaid, geduwd of omgekeerd. Waar is jouw dier goed in? En heb je liever een spel van natuurlijk materiaal, zoals de spellen van Holt, of een kunststof puzzel met felle kleuren?

Probeer vooral veel uit samen met jouw dier om te kijken wat bij jullie past! Hieronder tonen wij een kleurrijke selectie van verschillende spellen. Kijk in onze webshop onder ‘speelgoed’ voor het complete aanbod!