
Oververhitting bij huisdieren voorkomen, herkennen en verhelpen
Warm weer is heerlijk voor mens en dier! Graag laten we onze kat op mooie dagen lekker naar buiten, zetten we voor het konijn een ren in de tuin of gaan we erop uit met de hond. Echter kan té veel warmte voor dieren ook gevaarlijk zijn. Honden, katten en konijnen kunnen niet ‘zweten’ zoals wij mensen, waardoor oververhitting altijd op de loer ligt. In deze blog bespreken we waar baasjes op moeten letten met warm weer en hoe oververhitting voorkomen kan worden.
Oververhitting opmerken
Afkoelen tijdens warme dagen is voor dieren moeilijker dan voor mensen. Omdat zij niet kunnen zweten, raken zij enkel warmte kwijt via de voetzooltjes en in het geval van honden door te hijgen. Voor konijnen is afkoelen nog moeilijker: zonder koele plek om zich terug te trekken loopt een konijn al gauw gevaar.
We spreken van oververhittingsgevaar wanneer de temperatuur van het dier boven de 40 graden uitkomt. Een normale lichaamstemperatuur van honden is 38 of 39 graden, net als bij de kat: de normale lichaamstemperatuur van konijnen ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Voor konijnen is het al ‘warm’ met een omgevingstemperatuur boven de 24 graden: boven 27 graden is de kans op een zonnesteek of hitteslag gevaarlijk groot!

Oververhitting leidt tot sloomheid en apathisch gedrag. Het dier beweegt nog nauwelijks en reageert niet op prikkels. Het dier ademt of hijgt snel en oppervlakkig, de hartslag is versneld en honden en katten beginnen vaak (overmatig) te kwijlen. Extreme oververhitting kan er zelfs voor zorgen dat het dier flauwvalt of buiten bewustzijn raakt én kan blijvende schade aan de organen aanrichten. Bij konijnen is niet willen eten ook vaak een vroege indicatie dat er iets mis is!
Maatregelen bij oververhitting
Raadpleeg in geval van ernstige oververhitting natuurlijk altijd als eerste de dierenarts! Verder is koelen bij oververhitting van levensbelang. Breng het dier naar een plek in de schaduw, waar het koeler is. Maak bij katten en honden telkens de voetzolen nat, en bij konijnen de oren. Doe dit niet met ijskoud water, maar met water op kamertemperatuur om te voorkomen dat de aderen zich samentrekken. Honden en katten kunnen op een natte lap op een nat stuk gras in de schaduw gelegd worden; bij konijnen kun je de vacht na vijf tot tien minuten vochtig maken met lauw water. Leg het dier eventueel in een koele ruimte binnenshuis, zoals de kelder of de badkamer. Eventueel mag het dier kleine beetjes water in de bek toegediend krijgen met bijvoorbeeld een injectiespuit.
Beter voorkomen
In risicosituaties als oververhitting is voorkomen beter dan genezen. De juiste voorzorgsmaatregelen zijn hierbij essentieel.
– Zorg ten eerste altijd voor een koele (schaduw)plek voor het dier. Zorg dat katten naar binnen kunnen, zorg voor honden die buiten zijn voor een plek onder een parasol of boom, en plaats konijnenhokken en -rennen nooit in de volle zon.
– Water is het belangrijkste om het dier af te koelen. Honden, katten, konijnen en andere huisdieren moeten altijd voldoende vers water tot hun beschikking hebben. Geef geen ijskoud water, maar lauw water om te voorkomen dat de bloedvaten samentrekken en het dier de warmte niet meer kwijt kan

– Ook kun je bij honden gebruik maken van koelhalsbanden. Populair zijn de halsbanden en bandana’s van Aqua Coolkeeper, maar ook Trixie . Deze bevatten kristallen die na onderdompeling in water de lichaamswarmte van de hond opnemen en helpen deze af te voeren.
– Speel met water. Steeds meer zijn er voor honden en katten speeltjes die een koelfunctie hebben of water bevatten. Speel bijvoorbeeld met de hond met de Kowloon Sprinklermat, zet een hondenzwembad op in de tuin of of speel met de AFP Ijsbal, die je kunt onderdompelen in water en vervolgens in de vriezer kunt leggen. Ook kun je de speciale rubberen botten van Trixie gebruiken, die bij het kauwen water loslaten en zo de hond helpen verkoelen.
– Biedt voer aan met extra vocht. Bij hevige warmte hebben dieren meer behoefte aan vocht, maar willen niet altijd meer drinken. Los dit eenvoudig op door honden en katten bijvoorbeeld meer natvoer aan te bieden, en konijnen te voorzien van groente waar veel vocht in zit.
– Zorg voor een koele ligplek in de kooi, ren, tuin of kamer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een koelsteen of koelmat, zoals de matten van Imac of Trixie. Deze nemen de warmte van het dier op en laten deze verdampen, of geven koelte af om te helpen de lichaamstemperatuur te verlagen. Trixie biedt handige koelplaten die knaagbestendig zijn, speciaal voor konijnen en knagers.

Gebruik verder je gezonde verstand op warme dagen. Laat de hond niet in de warme auto, pas op met tuinen zonder schaduw en beperk activiteit waar nodig. Bij twijfel, raadpleeg altijd een dierenarts!



