Meer speelplezier voor de kat met matatabi-speelgoed

Van kattenkruid heb je vast wel eens gehoord, maar zijn jij en jouw klanten ook al bekend met matatabi? Matatabi-stokjes zijn afkomstig van de matatabiboom, die groeit in Japan en China. De stokjes zien eruit als zoethout, maar bevatten nepetalacton en matatabi lacton. Waar de eerste ook voorkomt in catnip is de tweede, zoals de naam al doet vermoeden, exclusief voorbehouden aan matatabi, waardoor de kans bestaat dat katten die niet reageren op kattenkruid wel enthousiast worden van matatabi. Over het algemeen reageren veel katten beter op matatabi dan op het bekende catnip.
Het effect van matatabi is vergelijkbaar met die van kattenkruid. Het zorgt ervoor dat katten ontspannen, knuffelig en speels worden. Het voordeel van matatabi ten opzichte van kattenkruid is dat op deze stokjes ook gekauwd kan worden en de kat zo direct contact heeft met het materiaal dat het stofje verspreid. Door het bijten wrijft de structuur van het stokje bovendien tijdens het kauwen langs de tanden, en helpt zo bacteriën en tandplak van tanden en kiezen verwijderen. Zo kan matatabi bijdragen aan de gebitsverzorging van de kat.

Steeds meer merken in de dierenbranche ontdekken de voordelen van matatabi. Matatabi toevoegen aan speelgoed zorgt voor een extra dimensie aan het product: het houdt de aandacht van de kat langer vast, zet aan tot spelen en helpt de kat zich kalm en gelukkig te voelen.

Een merk dat regelmatig matatabi in kattenspeelgoed verwerkt is Rosewood. Hun speeltjes uit de ‘Silverine’-lijn, zoals matatabi ook wel wordt genoemd, bestaan uit artikelen in natuurkleuren die zich verder kenmerken door combinaties van verschillende structuren, waaronder langharig pluche. Dit maakt de speeltjes samen met de toevoeging van de matatabi bladeren en vruchtjes die in het speelgoed verwerkt zijn extra interessant voor de kat.
Daarnaast verwerkt ook Trixie in steeds meer speeltjes matatabi. In tegenstelling tot Rosewood kiest Trixie ervoor om de matatabi niet in het speeltje te verwerken, maar het speeltje zelf te maken van matatabistokjes. Hierbij kun je denken aan een speelbal gevormd van matatabistokjes, een matatabi-halter, een speelrol, of pure stokjes, die al dan niet versierd zijn met franjes, veren of andere leuke accessoires. Hierdoor is het speeltje niet alleen aantrekkelijker, maar komt de kat ook echt in aanraking met de matatabi en kan hij of zij hier desgewenst op kauwen. Voor nog meer speelplezier biedt Trixie ook speeltjes die samengesteld uit matatabi én gecombineerd zijn met kattenkruid.
Wist je dat je ook kun kiezen voor pure matatabistokjes van Puur? Deze stokjes bieden de kat matatabi in zijn puurste vorm en zijn een perfect middel voor katten die kampen met gedragsproblemen of stress. De stokjes bieden een natuurlijke, positieve afleiding tijdens verhuizingen, opname bij de dierenarts, reizen of veranderen in de gezinssituatie. Door de bast van het stokje te verwijderen, wordt het effect nog groter. Katten kunnen op de stokjes kauwen, het kapot bijten en ermee spelen.

Hoe vaak is het raadzaam om de kat matatabi of speelgoed dat matatabi bevat aan te bieden? Aangeraden wordt de kat maximaal twee tot drie maal per week matatabi te geven, of tijdens stressvolle of nieuwe situaties. Wanneer de kat vaker in aanraking komt met het stofje, kan er gewenning optreden en zal de kat er na verloop van tijd niet meer op reageren. Neem het stokje of speelgoed ook altijd weg wanneer de kat uitgespeeld is.

Willen jouw klanten eens kijken wat hun kat van matatabi vindt? Kom langs in de groothandel of zoek in de webshop op ‘matatabi’ voor ons uitgebreide assortiment!