Een warm welkom voor elke pup en kitten

Een puppy of kitten adopteren is een grote gebeurtenis, zowel voor het gezin als het nieuwe gezinslid! Jouw nieuwe kleine viervoeter komt van zijn oude, vertrouwde omgeving plotsklaps in een nieuw huis met nieuwe mensen terecht, zónder moeder en broertjes en zusjes. Hoe zorg je dat de overgang van zijn oude naar de nieuwe plek zo prettig mogelijk voor jouw pup of kitten verloopt? Wij bespreken het in deze blog.

Wennen

Zoals gezegd is verhuizen een belangrijke, spannende gebeurtenis voor elke pup of kitten. Het daarom belangrijk het nieuwe gezinslid de eerste dagen voldoende op zijn gemak te stellen. Eén van de manieren om dat te doen is door het dier voldoende rust te geven. Voor sommige dieren is dat de vrijheid om lekker rond te snuffelen in hun nieuwe omgeving, andere dieren verstoppen zich juist op een veilige, donkere plek van waaruit zij goed overzicht hebben op de omgeving. Laat het dier in beide gevallen zijn gang gaan: probeer een angstige kitten bijvoorbeeld niet telkens te benaderen of onder het bed of tussen de kasten vandaan te halen. Geef het dier in plaats daarvan voldoende mogelijkheden om zich terug te trekken, in bijvoorbeeld een iglo, tentje of overdekt mandje. Schattige huisjes zijn er van bijvoorbeeld Croci en Trixie in alle vormen en maten. De kleine opening en dichte zijkanten geven het dier een veilig, geborgen gevoel waardoor onzekere dieren eerder op hun gemak zullen zijn in huis. Ook een (mobiele) bench kan prettig zijn! Deze zijn gemakkelijk op te vouwen en op te bergen als ze niet gebruikt worden en daardoor later ook mee op reis of visite te nemen, zodat het dier overal een veilig plekje heeft om zich terug te trekken.

Een andere manier om het dier in huis gerust te stellen, is door verdampers met feromonen te gebruiken. Adaptil voor de hond en Feliway voor de kat verspreiden rustgevende ‘moederferomonen’, waardoor een pup of kitten zich in zijn nieuwe omgeving eerder op zijn gemak voelt. Ook voor oudere dieren die geïntroduceerd worden in een nieuwe omgeving of daar kennis maken met nieuwe honden en katten kan dit rustgevend werken. Van de verdampers zijn handige navullingen te verkrijgen, die per navulling ongeveer een maand werkzaam zijn.

Speelgoed met iets extra’s

Ook speelgoed kan helpen jouw nieuwe bewoner meer op zijn gemak te stellen. Happy Pet heeft voor puppy’s bijvoorbeeld een lijn puppyspeelgoed met lavendel. Lavendel heeft een kalmerend effect op de hond, en kan daardoor ook ingezet worden bij spannende situaties. Ideaal voor pups die net verhuist zijn, voor op pad gaan en bijvoorbeeld benchtraining.  Van AFP kun je kiezen voor de Little Buddy’s, een schaapje met hartslag en een beertje dat warmte af geven nadat hij kort in de magnetron geplaatst is. Deze speeltjes geven de pup het gevoel minder alleen te zijn en kunnen zo de eerste tijd veel steun bieden.

Voor katten zijn speeltjes met valeriaan een uitkomst. Valeriaan heeft een rustgevend effect op katten en kan daardoor helpen nieuwe kitten gerust te stellen. Het knuffeldoekje van Trixie is hiervan een goed voorbeeld. Zo’n knuffeldoekje is ook ideaal om aan de fokker af te geven, een tijdje voor de pup of kitten met je mee naar huis gaat. Neem het doekje mee wanneer het kleintje wordt opgehaald, zodat hij of zij thuis ook de vertrouwde geur van het nest bij zich heeft.

Zindelijk maken

Eén van de eerste uitdaging is het zindelijk maken van de hond of kat. Gelukkig krijgen de meeste dieren zindelijkheid al deels mee vanuit hun opvoeding van de moederhond- of poes: kittens en pups vervuilen niet graag hun eigen nest. Zorg er daarom voor dat de hond of kat altijd de gelegenheid heeft zijn behoefte op een plek buiten het nest te doen. Voor katten is een speciale kittenbak handig: dit zijn doorgaans kattenbakken zonder kap, want zo’n grote klapdeur kan best spannend zijn als je nog klein bent! Verder kun je kiezen voor fijn grit, omdat dit vaak wat fijner is voor de kat. Je kunt de kitten ook in de ochtend, de avond en na het eten op de bak zetten om te stimuleren dat de kat zijn behoefte op de bak doet. Doe dit ook wanneer de kat dit aangeeft door bijvoorbeeld onrustig te miauwen of zoekend rond te lopen.

Hetzelfde geldt voor het zindelijk maken van de pup. Pups kunnen hun behoefte nog niet zo lang ophouden als ze klein zijn, en dus is het zaak regelmatig met de pup naar buiten te gaan. Ga om de paar uur met de hond naar buiten en/of biedt een puppypad aan op een vaste plek.
Houd de bak, pad en de omgeving goed schoon en heb verder altijd geduld! Zindelijkheid trainen kost tijd en straf de pup of kitten niet als er een keer een ongelukje gebeurt. Probeer negatief gedrag te negeren en goed gedrag ten alle tijden te belonen.

De juiste voeding

Goed eten is belangrijk voor een opgroeiend dier, en kan nogal eens spannend zijn in nieuwe situatie. Probeer jouw kitten of pup daarom de eerste tijd na de verhuizing hetzelfde voer te geven als de fokker of vorige eigenaar. Wil je daarna wisselen? Ga dan geleidelijk over op het nieuwe voer door een steeds groter percentage te mengen met het oude voer. Veel fabrikanten hebben een ‘omschakelschema’ voor hun eigen voer. Afhankelijk van het ras en de grootte, is het raadzaam het dier de eerste zeven maanden tot ruim een jaar een speciaal voer voor pups of kittens aan te bieden. Puppy’s en kittens hebben omdat zij in de groei zijn namelijk een andere behoefte aan voedingsstoffen dan volwassen dieren, om het skelet en de spieren goed te laten ontwikkelen.
Wil je jouw kat of hond belonen met snacks? Kies dan bij voorkeur voor gezonde snacks. Gezonde snacks bevatten een hoog percentage vlees, met weinig granen of kunstmatige toevoegingen. Grote (kauw)snacks zijn ideaal om de hond of kat bezig te houden op tijden dat het op zichzelf aangewezen is, of met benchtraining. Kleine snacks zijn handig om te gebruiken met gehoorzaamheidstraining, zindelijkheidstraining en tijdens het uitlaten.

Zorg verder dat je al ruim van tevoren de juiste spullen in huis hebt. Kies een prettig tuig en looplijn, voldoende verschillende speeltjes en de juiste manden of krabpalen. Zo hoef je jouw kitten of pup alleen nog voldoende tijd, liefde en geduld te gunnen en al gauw zal jouw nieuwe dier een onmisbaar lid van jouw gezin zijn!