Earth Day: stilstaan bij het milieu voor álle (huis)dieren!

Op 22 april is het de Dag van de Aarde. Op deze dag wordt er stilgestaan bij consumentengedrag en de invloed hiervan op de planeet, met als doel onze carbon footprint, de impact die we hebben op het milieu, zo veel mogelijk te verkleinen. Gelukkig wordt hier steeds meer werk van gemaakt, ook in de dierenbranche!

Gerecycled kunststof

Het produceren van plastic, een materiaal dat veel gebruikt wordt voor dierbenodigdheden, heeft een enorm negatieve invloed op het milieu. Zowel de productie als het vernietigen van plastic zorgt voor schadelijke chemicaliën in de lucht en opwarming van de aarde. Het Italiaanse Imac riep daarom enkele jaren terug de Second Life-productlijn in het leven, een lijn van hoogwaardige dierbenodigdheden van gerecycled kunststof. Imac maakt hiervoor gebruik van plastic huishoudelijk restafval, dat wordt gereinigd, gesorteerd en vervolgens omgesmolten naar pellets. Van deze pellets worden vervolgens dierproducten gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen geproduceerd hoeven te worden, en dus voor minder uitstoot en impact op het milieu. Imac koos publieksfavorieten voor deze lijn, zoals de praktische Imac Kattenbak, open kattenbak Jerry, de Linus transportbox voor hond en kat en voor de hond de mand Dido en het hok Zeus. Ook voor konijnen en knaagdieren zijn er ‘groene’ producten van Imac, namelijk met de ruime Easy knaagdierenkooien met onderbak van gerecycled Second Life-plastic. En dit alles zonder dat er ingeleverd wordt op kwaliteit!

Duurzaam knuffelen

En wist je dat niet alleen plastic benodigdheden gerecycled kunnen zijn? Ook hondenspeelgoed wordt steeds meer gemaakt van gerecycled materiaal, want naast plastic kan ook stof hergebruikt worden. Dit wordt bewezen door bijvoorbeeld Happy Pet en Trixie, in dat laatste geval met de leuke lijn Be Eco-knuffels. Deze draak, otter, beer, alcapa en uil zijn gemaakt van heerlijk zacht, gerecycled pluche en doen niet onder voor ‘reguliere’ knuffels, maar zijn wel veel duurzamer. Ook Happy Pet biedt milieuvriendelijk speelgoed, namelijk met de Buster & Beau Boutique speelgoeddieren, en de Twist-Tee flostouwen. Deze ‘flostouwen’ zijn gemaakt van gerecyclede T-shirtstof. Naast milieubewust ook nog eens duurzaam en vriendelijk voor het gebit!

Een nóg schonere planeet

Uiteraard mag in het rijtje milieuvriendelijke dierbenodigdheden Earth Rated niet ontbreken! Een flinke milieuvervuiler binnen de dierenbranche zijn plastic poepzakjes, die door alle baasjes in grote getale gebruikt worden. Earth Rated heeft hiervoor de oplossing: plantaardige poepzakjes! Deze composteerbare poepzakjes zijn net zo lek-proof en makkelijk in gebruik als normale poepzakjes, maar dan met een plantaardige basis, wat ze biologisch afbreekbaar maakt. Hierdoor zijn ze veel vriendelijker voor het milieu, want ze zijn gewoon weg te gooien bij het groenafval! Hetzelfde geldt voor de Dog Wipes reinigingsdoekjes van Earth Rated: ook deze hebben een plantaardige basis en zijn volledig composteerbaar. Om nog een extra steentje bij te dragen aan een beter milieu, ondersteunt Earth Rated met de opbrengst van de producten asielen, campagnes en sponsorships voor gezondere (huis)dieren en een gezondere planeet.

Plantaardige kattenbakvulling

Denk ook eens aan milieuvriendelijke kattenbakvulling! Met name plantaardige kattenbakvulling is een stuk beter voor de planeet dan tegenhangers van steen en klei. Een voorbeeld is de kattenbakvulling van Pipikat: deze is geheel plantaardig en 100% biologisch afbreekbaar. De klontvormende kattenbakvulling is bovendien heel eenvoudig in gebruik, want de vulling mag weggegooid worden bij het groenafval en kleine klonten mogen zelfs door het toilet gespoeld worden!

Biologisch op het menu

En diervoeding dan, kan dat ook voor een beter milieu zorgen? Jazeker kan dat. Kijk voor voer dat minder negatieve impact heeft op het milieu eens naar biologische dierenvoeding. Biologische voeding moet aan strenge eisen voldoen: zo worden groenten en fruit geteeld zonder kunstmest of kunstmatige bestrijdingsmiddelen, en mogen de dieren geen overbodige medicijnen krijgen. Dit zorgt voor minder schadelijk afval én is vaak gezonder voor het eigen huisdier. Merken die biologische diervoeding bieden zijn bijvoorbeeld Biofood, Yarrah, Renske en Edgard & Cooper. Steeds meer merken, zoals de Biofood met de organische lijn, zorgt bovendien voor no waste-verpakkingen die 100% recyclebaar zijn! En wil je het dierlijke deel geheel uitsluiten uit het dieet van jouw dier om zo min mogelijk bij te dragen aan de bio-industrie? Voor bijvoorbeeld honden kan dat tegenwoordig prima met een rijk plantaardig dieet, zoals van Yarrah.