De juiste warmte en verlichting voor reptielen en amfibieën

Zijn jij en jouw klanten gek op reptielen en amfibieën? In dit blog zetten we alle verlichting en warmtelampen plus accessoires voor het terrarium van Trixie op een rijtje, onontbeerlijk voor een gezond, actief reptiel.

Verlichting is voor reptielen en amfibieën van levensbelang. Het nut van verlichting is drieledig, namelijk:

  • Zichtbaar licht
  • Warmte
  • UVB

Voor een goed dag-nachtritme is zichtbaar licht belangrijk voor het dier. Licht van buiten het terrarium, zoals lampen aan het plafond of in de kamer, is vaak niet afdoende. Goede lampen voor reptielen bootsen het schijnsel van zonlicht op een natuurlijke manier na en zorgen voor de benodigde UVA-straling. UVA-straling zorgt ervoor dat de omgeving van het dier er voor het reptiel natuurlijk en helder uitziet, daar UVA binnen hun visuele lichtspectrum valt. Dit draagt bij aan natuurlijk gedrag en een goede eetlust.

Verlichting voor reptielen is doorgaans gecombineerd met temperatuurregulatie in de vorm van een warmtelamp. Ook warmte is namelijk bijzonder belangrijk! Reptielen en amfibieën zijn ectotherm, in de volksmond ook wel ‘koudbloedig’ genoemd. Dit houdt in dat de dieren niet in staat zijn zelf hun lichaamstemperatuur op pijl te houden, maar dit doen door warmere en koelere plekken op te zoeken om op te warmen respectieflijk af te koelen. Op deze manier reguleert het dier zijn lichaamstemperatuur, wat weer essentieel is voor een goede vertering en groei.
                In het terrarium zorg je voor deze warmte met een warmtelamp. De Trixie Warmtelamp en Neodymium Warmtelamp zijn verkrijgbaar in verschillende wattages om jouw dier van de juiste hoeveelheid warmte te voorzien. Bij het kiezen van het juiste wattage ga je altijd uit van de afstand van de lamp tot de zonplek van het reptiel, ofwel de ‘hot spot (de warmste plek in het terrarium)’, de omgevingstemperatuur en de warmtebehoefte van het dier. Een warmtegradiënt is voor veel dieren belangrijk: dit houdt in dat het onder de lamp warmer is dan in de rest van het verblijf, zodat het dier indien gewenst weg kan komen van de warmte om een koelere plek op te zitten. Door de gecentreerde warmte van de lamp, creëer je zo een zonplek en warmte die verderop in het terrarium geleidelijk afneemt.

Indien je op zoek bent naar meer licht- en warmteopbrengst per lamp, kun je kiezen voor een halogeen warmtelamp. Deze lampen hebben een speciale ingebouwde reflector voor optimale belichting en zorgen zo voor een hogere warmteopbrengst per wattage. Geeft een normale lamp van 50 watt bijvoorbeeld net te weinig warmte af, probeer dan eens een halogeenlamp. Deze lampen creëren een mooie gecentreerde hotspot met optimale warmte en gaan ook nog wel eens tot twee keer zo lang mee als een normale lamp.         

        Op zoek naar een lamp die warmte afgeeft maar geen licht, bijvoorbeeld omdat je ook ’s nachts warmte wilt geven maar het dag-nachtritme van het dier niet wilt verstoren? Dat kan met een keramische warmtestraler. Deze lampen warmen de lucht in het verblijf geleidelijk op zonder daarbij licht af te geven, en kunnen dus ook ’s nachts gebruikt worden. Een keramische lamp dient altijd gebruikt te worden met een thermostaat: deze zorgt ervoor dat het terrarium een constante temperatuur behoudt en voorkomt oververhitting door de lamp uit te schakelen wanneer de temperatuur op peil is. Omdat de lamp geen licht afgeeft, is dit niet storend voor het dier en kan deze ook ’s nachts worden gebruikt.

Dan het volgende punt, en dat is UVB. Dieren nemen in de natuur UVB op door zonlicht. Dit is bijzonder belangrijk omdat UVB helpt om vitamine D3 aan te kunnen maken, dat nodig is voor de opname van calcium. Calcium is noodzakelijk voor een goede groei en ontwikkeling van botten, spieren en zenuwen.
                UVB wordt aangeduid in UVI (UV Index). De hoeveelheid die het dier nodig heeft hangt af van de UVI in de natuurlijke habitat (deze is bijvoorbeeld hoger in Azië en Zuid- Amerika dan in Nederland), de tijd die het dier doorgaans in de volle zon doorbrengt en de grootte van het terrarium. Nachtdieren als wimpergekko’s die de dag in de schaduw van bladeren doorbrengen hebben bijvoorbeeld lampen nodig met een lagere UVI dan een baardagaam die vele uren van de dag in de volle zon ligt.

                In gevangenschap biedt jij jouw dier met UVB met de Compact Pro UVB lampen van Trixie, verkrijgbaar in 2.0, 6.0 en 10.0. Ook kun je kiezen voor de Trixie kwikdamplamp ProSun Mixed D3, een gecombineerde lamp die zowel warmte, UVA als UVB in één biedt, verkrijgbaar in verschillende wattages. Vergeet hierbij echter nooit te kijken of de warmte van de lamp voldoet aan de behoefte van het dier.

Tot slot moet de lamp ook ergens mee opgehangen worden, en voornamelijk: beschermd! Lampen worden erg heet en sommige reptielen, met name slangen, hebben de neiging naar de warmte toe te klimmen en zich om de lamp te wikkelen, soms tot verbranding aan toe. Om dit te voorkomen kan de lamp beschermd worden met de Trixie Reflector-Set met draadbeschermkap, of het Trixie beschermamatuur. De armatuur is een kooi die om de lamp heenvalt en zo direct contact met de lamp voorkomt, de reflector-set met lampenkap is gelijk uitgerust met een ingebouwde reflector, die de niet alleen tegen direct contact beschermd, maar ook de straling van de lamp effectief versterkt. De reflector-set is ook verkrijgbaar compleet met een keramische fitting, die bovendien ook los verkrijgbaar is. Een keramische fitting is altijd de veiligste keuze voor het terrarium omdat plastic fittingen door de hitte van de lamp bij te hoge wattages kunnen smelten.

Met het uitgebreide assortiment aan verlichting en accessoires help jij jouw klanten dus hun dier van de perfecte omstandigheden in het terrarium te voorzien. Kijk snel in de groothandel of op onze webshop onder ‘terrarium’.