De juiste supplementen voor een gezond reptiel

Wist je dat je bij Van der Meer sinds kort ook supplementen voor reptielen kunt vinden? Onlangs hebben wij diverse calciumpoeders, mineraalpoeders en andere artikelen opgenomen die jouw klanten nodig hebben om hun reptielen gezond te houden.
Uiteraard doen de meeste reptielenliefhebbers hun uiterste best de natuurlijke leefomgeving van hun dier zo goed mogelijk na te bootsen. Helaas is dat door het klimaat en andere beperkingen qua voeding niet altijd even makkelijk. Omdat het lastig is reptielen net zo veel zonlicht en variëteit in voedsel te bieden als in de natuur, is het zaak te supplementeren om het dier gezond te houden.
Een belangrijk supplement waar waarschijnlijk het eerst aan gedacht wordt is calcium. Calcium is belangrijk voor de juiste opbouw van botten en spieren en speelt een belangrijke rol in het overbrengen van prikkels door zenuwen en het neurologisch stelsel. Calcium is vaak niet voldoende aanwezig in het aanbod van voedseldieren in Nederland, waardoor het zaak is dit als supplement toe te voegen. Dit kan eenvoudig met het calciumpoeder van Trixie. Dit poedervormige mineraal is eenvoudig over het groenvoer of de voedseldieren heen te strooien, bijvoorbeeld over krekels, sprinkhanen of meelwormen. Voor bijvoorbeeld luipaardgekko’s is het ook mogelijk het in een bakje in het terrarium aan te bieden, zodat de dieren hier naar behoefte toegang toe hebben.

Ook vitamine D3 is belangrijk voor een gezond reptiel, maar de behoefte en hoeveelheid D3 die een dier vereist verschilt per reptiel. In de natuur maken reptielen D3 aan onder invloed van zonlicht. D3 is essentieel voor de gezondheid, omdat reptielen enkel door vitamine D3 in staat zijn om calcium in het lichaam op te nemen en te verwerken.
 In gevangenschap kan dit zonlicht nagebootst worden door de dieren een UVB-lamp te bieden, zoals bijvoorbeeld de Reptiland ProSun UVB lampen. Dieren die overdag actief zijn of veel zonnen en dus veel blootgesteld worden aan zonlicht of, in gevangenschap, straling van een UVB-lamp, maken onder invloed van deze straling zelf D3 aan. Zij hebben dus geen vitamine D3 als supplement nodig om calcium op te nemen. Ook herbivoren hebben belang bij een UVB-lamp, omdat de opname van D3 via het maag-darmkanaal bij deze dieren geringer is en zij bewezen profijt hebben van UVB.

Anders is het voor nachtactieve dieren, en vooral nachtactieve insectivoren. Voor veel reptielen die in de natuur niet zonnen omdat zij enkel ’s nachts actief zijn, of dieren die overdag in de schaduw of in bomen leven, wordt geen gebruik gemaakt van UVB-lampen. In deze gevallen is het zaak te zorgen voor een supplement vitamine D3, omdat de dieren geen UVB-straling krijgen en dus zelf niet in staat zijn D3 aan te maken en daardoor calcium op te nemen. Voor reptielen zonder UVB-lamp is het dus noodzakelijk D3 zo nu en dan aan te bieden in een supplement. Dit kan met de Mineralenpoeders van Reptiland van Trixie: deze bevatten D3 en zijn verkrijgbaar voor herbivoren en carnivoren! Het verschilt per reptiel wat de UVB- en D3-behoefte is, dus zorg altijd dat jouw klanten hier goed over geïnformeerd worden voor het gebruik van supplementen. Ook is het aan te raden onbeperkt toegankelijke calcium aan te bieden zónder toegevoegde D3, aan bijvoorbeeld luipaardgekko’s, omdat D3 in supplementen in tegenstelling tot D3 verkregen uit UVB wel degelijk overgedoseerd kan worden.

Een andere belangrijke stap is ook het zorgen voor gezonde, voedzame voedseldieren. Dit wordt ‘gutloaden’ genoemd, waarbij voedseldieren als krekels, dubia’s en sprinkhanen voer krijgen aangeboden met benodigde vitaminen en mineralen. Dit kan bijvoorbeeld met een dieet aan groenten, fruit en bijvoorbeeld kattenvoer of visvoer aan te bieden, maar kan ook eenvoudiger met een mix in een potje. Bij Van der Meer bieden wij hiervoor ‘Beestenfeest’ van Komodo. Door deze gutload aan de voedseldieren aan te bieden, zorg je ervoor dat de insecten en dus de reptielen alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.