Elke hond en kat goed in zijn vel

Veel huisdieren hebben problemen met de huid en vacht. Het is erg vervelend om jouw dier te zien worstelen met jeuk, uitslag en uitvallende vacht.

Maar waar komen huid en vachtproblemen precies vandaan? Een deel van huidproblemen zoals jeuk, uitslag of een slechte vacht komt voor uit een reactie op voeding. Dieren kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten of toevoegingen, zoals specifieke dierlijke eiwitbronnen of chemische toevoegingen. Hierbij is het belangrijk naar de voeding te kijken en eventueel te starten met een eliminatiedieet. Echter, daarnaast kunnen huidproblemen veroorzaakt worden door allergieën en atopie. Waar allergieën vaak voortkomen uit bijvoorbeeld een reactie op vlooien, wordt atopie veroorzaakt door prikkels uit de omgeving, zoals huisstofmijt, grassen, boompollen en meer. Omdat het vaak niet mogelijk is deze stoffen geheel te elimineren, is het gericht aanpakken van de aangedane plekken belangrijk. In deze blog bespreken we hoe je dat kunt doen.

Voedingssupplementen
De huid ondersteunen met voedingssupplementen kan tegenwoordig gelukkig heel makkelijk. Het merk PUUR biedt diverse druppels die eenvoudig in de bek (hond) of op het voorpootje (kat) gegeven kunnen worden om huidproblemen te helpen verminderen. PUUR Cteno, bijvoorbeeld, uit, aloë vera, driekleurig viooltje, heermoes en moerasrozemarijn, helpt de huid en vacht gezond te houden, het herstel te ondersteunen en verkoeling en verlichting te geven. Puur Derma, uit guldenroede, boekwijt, brandnetel en grote klis, geeft verlichting bij onder andere omgevingsallergieën. Een ander ingrediënt dat de kwaliteit van de huid en vacht verbetert is biotine: jeuk, een doffe en droge vacht en haaruitval kunnen een tekort aan biotine zijn. Met biotine in de handige tabletten, zoals van de Dierendrogist, kunnen dergelijke tekorten snel aanvullen en verlichting bieden bij jeuk en een slechte vacht.

Ook smeerseltjes komen van pas. Bekend voor het behandelen van een beschadigde of geïrriteerde huid is Vetramil, een zalf uit honing met etherische oliën die natuurlijk huidherstel ondersteunt. De etherische oliën zorgen voor een bittere smaak die likken voorkomt, en de enzymen in de honing houden de wond schoon, bacterievrij en helpen het wondherstel te versnellen. Heeft jouw dier last van insectenbeten, kies dan voor de Vetramil met Cardiospermum: dit zorgt voor een rustige huid en minder jeuk. Wassen met Vetramil kan ook, met de Vetramil Derma Shampoo, die naast de kracht van honing ook nog gebruikt maakt van aloë vera en castorolie voor de hydratie en glans. Naast zalfjes biedt biedt Vetramil ook een spoelvloeistof. Deze heeft, net als de shampoo, een lage PH, en zorgt voor een langzame afgifte van hele kleine concentraties waterstofperioxide die zuiverend werken en de kwetsbare huid sparen. Deze spoelvloeistof is daarom ook geschikt voor het uitspoelen van abcessen (ook bij konijnen) en het schoonmaken van wonden.

Ook de dierendrogist biedt enkele zalfjes die goed zijn voor geïrriteerde huid en verwondingen. De Aloë Vera-zalf weert infecties en schimmels en werkt verzachtend en vochtinbrengend. Ideaal bij huidirritatie, schaafplekken, bijtplekken of verwondingen. Andere zalfjes met nuttige bestanddelen zijn de zalfjes met Calendula, ideaal bij snijwonden door de antisceptische eigenschappen, Tea Tree, wat werkt tegen bacteriën en schimmels, Echinacea, wat de groei van nieuw weefsel stimuleert en ontstekingsremmend werkt, en natuurlijk de zalf met Honing. Ook is er Dierendrogist wondzalf verkrijgbaar, op basis van vaseline en guldenroede. Dit is epitheelvormend en zorgt dat de wond sneller heelt.

Een veelvoorkomend probleem bij met name honden is de hotspot. Dit is een oppervlakkige ontsteking van de huid die te herkennen is als een jeukende, vochtige rode plek die plots verschijnt en waar veel aan gelikt en gebeten wordt. Om een diepere bacteriële infectie te voorkomen dient deze plek snel behandeld te worden, bijvoorbeeld met PUUR Hotspot. Door de combinatie van honingbij, brandnetel en kamille wordt de irritatie op de plek verzacht en de jeuk verminderd en zal de hond minder aan de plek likken en bijten. Ook is er Vet’s Best Hot Spot Foam, geformuleerd door dierenartsen. Dit schuim met een mix van tea tree olie, aloë vera, kamille en collageen zorgt dat de plek gekalmeerd en beschermd wordt en de hot spot sneller geneest.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en gebeurt altijd net op tijden dat het niet uitkomt, dus kijk op onze webshop bij de geneesmiddelen en verzorgingsproducten zodat jij altijd iets in huis hebt!