Voorkom gebitsproblemen met Van der Meer!

‘Voorkomen is beter dan genezen’; dat is het motto van de ‘Maand van de gebitsverzorging’. Elke jaar wordt er in de maand februari door dierenartsen, dierenwinkels en huisdiereigenaren extra aandacht besteedt aan het gebit van hun hond of kat.
Maar liefst acht op de tien honden van drie jaar en ouder hebben gebitsproblemen, en ook een groot aantal van de katten boven deze leeftijd. In de meeste gevallen is tandplak de oorzaak van de problemen. Tandplak is een aanslag op de tanden die bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Dit laagje kan al in 24 uur worden omgezet in het veel hardnekkigere tandsteen. Tandsteen veroorzaakt een ruwe structuur op de tanden, die vervolgens weer een ideale basis is voor nog meer tandplak- en tandsteenaangroei. In een later stadium kan dit ernstige problemen veroorzaken, zoals het verlies van tanden, ontstoken tandvlees en zelfs ontstekingen van vitale organen.

Gebitsproblemen zijn, vooral in het begin, lastig te herkennen, omdat het laagje tandplak in eerste instantie bijna onzichtbaar is. Later kan tandsteen zich in een bruine aanslag op de tanden ontwikkelen. Ook een slechte adem kan een teken van gebitsproblemen zijn; niet alle honden en katten hebben automatisch een slechte adem! Vaak gaan dieren met problemen aan de tanden of het tandvlees bovendien spaarzamer hun droge brokken eten, omdat de harde structuur pijnlijk is voor het gevoelige gebit.
De dierenarts kan tandsteen verwijderen door het van de tanden te schrapen, maar dit kan enkel gedaan worden onder algehele narcose. Iets wat elk baasje zijn dier natuurlijk wil besparen! Daarom het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’: help het gebit van jouw hond goed schoon te houden zodat een gebitsbehandeling zo weinig mogelijk nodig is. 

Maar hoe doe je dit precies, als je zelf geen dierenarts bent? Dé remedie voor het voorkomen of verminderen van tandplak en tandsteen is namelijk kauwen. Kauwen is voor de hond of kat eigenlijk een natuurlijke variant van tandenpoetsen. Kauwen zorgt ervoor dat het materiaal waarop het dier bijt langs de tanden en het tandvlees wrijft. Deze wrijving zorgt ervoor dat de tanden worden ontdaan van bacteriën en vuil. Hierdoor krijgt tandplak minder kans en wordt tegelijkertijd het tandvlees gemasseerd, wat voor een betere doorbloeding en een gezondere mond zorgt.

Lekker kauwen kan op twee manieren; op speelgoed, of op kauwsnacks. Kauwsnacks zijn vaak een succes omdat de lekkernij gelijk als beloning dient die het dier lekker bezig houdt. Voor de hond zijn bijvoorbeeld snacks van runderhuid een uitkomst. Runderhuid is een natuurlijk, dierlijk materiaal dat hard gedroogd is, maar door langdurig kauwen zacht wordt. De structuur van runderhuid zorgt door de wrijving langs de tanden voor een schoner gebit. Om het extra aantrekkelijk te maken kun je ook kauwsnacks met runderhuid met bijvoorbeeld een laagje vlees kiezen. En wat denk je van de Dentastix-lijn van Pedigree? Deze producten bevatten actieve stoffen die het gebit helpen reinigen en hebben een speciale vorm, die bij het kauwen zorgt dat alle hoeken en gaatjes van het gebit bereikt worden.

Voor wie het gebit liever niet verzorgt met eten, is er speelgoed in overvloed. Natuurlijk wrijft het welbekende flostouw veel vuil van het gebit, maar zijn er tegenwoordig ook bijvoorbeeld nylon botten en rubberen speeltjes van merken als Rosewood en KONG, die hypoallergeen zijn en tóch hun werk bij de gebitsverzorging doen. Deze hebben vaak een lekkere smaak om aantrekkelijker te zijn voor de hond. Vergeet voor de kat ook niet eens te kijken naar matatabi: stokjes en speelgoed met matatabi lokken kauwen en bijten uit en helpen zo het gebit van de kat te verzorgen. Ook is er van bijvoorbeeld Petstages speciaal speelgoed voor de kat dat door zijn ruwe structuur helpt tandplak te verwijderen.

Tot slot kunnen baasjes het gebit van hun dier ook ‘echt’ poetsen. Dit kan met de geijkte tandenborstel voor de hond, met speciaal ontwikkelde tandpasta die tandenpoetsen door speciale, aantrekkelijke smaken een waar plezier maakt. Voor dieren die een tandenborstel nog een beetje te heftig vinden zijn er ook handige vingerpads verkrijgbaar die het poetsen wat minder spannend maken én kun je zelfs kiezen voor tandreinigende poeder die je door het voer mengt. Zo zie je, voorkomen is beter dan genezen, en voorkomen was nog nooit zo makkelijk als met het uitgebreide assortiment van Van der Meer!