De baan op met de hond

Zijn jouw klanten toe aan een nieuwe uitdaging met hun hond? Een leuke activiteit waarbij plezier, beweging en een goede samenwerking centraal staan? Dan is agility wat voor hen!

Wat is agility?

Agility noemen we ook wel ‘behendigheid’. Hierbij gaat het erom dat de hond zo snel en foutloos mogelijk een parcours of hindernisbaan aflegt. Het parcours bestaat uit verschillende hindernissen, zoals hordes, de slalom, tunnels, een wip en brug. Het zo succesvol mogelijk afleggen van het parcours is alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen hond en baas. Enkel met de instructies en inzet van de eigenaar, ofwel de ‘handler’ zal de hond het parcours succesvol kunnen afleggen. De handler mag de hond en der hindernissen hierbij niet aanraken. Instructies mogen enkel gegeven worden met de stem en gebaren. Deze samenwerking zorgt naast voor een sterkere band tussen hond en baas voor een hond die graag commando’s opvolgt, wat bijdraagt aan de opvoeding en gehoorzaamheid. Daarnaast zorgt het regelmatig beoefenen van agility voor een betere gezondheid en uithoudingsvermogen bij hond én baas! Alle spieren worden getraind en de hond wordt zelfbewuster. Agility is een echte uitlaatklep waarbij honden vaak gemotiveerd zijn het beste uit zichzelf te halen, wat zorgt voor een betere lichamelijk en mentale gezondheid. Niet alleen leuk dus, maar ook nog eens heel nuttig.

Agility: voor wie?

Voor wie is agility? Agility is in princpe voor iedereen, mits de hond minimaal één jaar oud en gezond is. Bepaalde onderdelen zijn voor bepaalde hondenrassen natuurlijk meer of minder geschikt, afhankelijk van de lichaamsbouw. Gaat jouw klant recreatief aan de slag met agility kan hij de snelheid en hoogte van de hindernissen zelf bepalen. Bij wedstrijden wordt de hoogte van de obstakels afgestemd op de schofthoogte van de hond. Er zijn vier hoogteklassen, namelijk small, medium, intermediate en large. Ook zijn er verschillende niveaus, zoals 1e, 2e en 3e graads, maar ook zijn er categorieën voor debutanten, jonge honden en veteranen. Door het behalen van punten kan de hond promoveren naar een hoger niveau. In elke klasse staat zoals gezegd de samenwerking tussen hond en baas en het hebben van plezier centraal. Vooral dat laatste is een kernwoord bij aglilty: het hebben van plezier en het versterken van de band is het belangrijkste!

Of jouw klant nu wedstrijden doet met de hond of recreatief aan de slag wil met agility, het is altijd leuk om thuis te oefenen. Diverse leveranciers bieden tegenwoordig kant-en-klare hindernissen en onderdelen waarmee jouw klanten zelf aan de slag kunnen. Trixie biedt sinds kort een breed scala aan hindernissen en onderdelen om recreatief aan agility te doen, of voor te bereiden op wedstrijden. Denk aan bijvoorbeeld een loopplank, wip, slalom, ring, slalom, tunnels en verschillende soorten horden. De loopplanken zijn slipvast voor meer veiligheid en de hindernissen zijn traploos in hoogte verstelbaar, zodat ze voor bijna elke hond op de goede hoogte afgesteld kunnen worden. Alles is bovendien eenvoudig te monteren en in het gras te prikken en vaak voorzien van een transporttas. Bovendien komen de hindernissen met een handleiding voor training, om de handler-in-spe op weg te helpen. Verder kunnen baasjes ook bij het bekende Mooffz kiezen voor leuke hulpmiddelen om de behendigheid van de hond te trainen. Zo zijn er bijvoorbeeld de stapstenen, die voor evenwicht, spierversterking en core-training zorgen, en de Jump & Fun set met diverse pionnen en stokken verpakt in een handige meeneemtas. Ook de artikelen van Mooffz komen met een handig lesplan met ideeën voor leuke oefeningen voor elke set.

Zijn jouw klanten enthousiast? Kijk in ons assortiment voor de diverse, leuke trainingsitems om jouw klanten en hun viervoeter op weg te helpen!